Història de la Oliva

MASIA LA OLIVA
Referències històriques
La Masia la Oliva, situada al municipi de Coll de Nargó a la Comarca de l’Alt Urgell, és una típica masia catalana de muntanya rodejada de 187 hectàrees de terres de cultiu i bosc.
Desde els inicis fins els anys 50
Trobem les primeres informacions de la seva existència en els fogatges (cens) del Vescomtat de Castellbó del 1519 fets per Pere Tragó, notari nomenat per la reina Germana de Foix i reina consort d’Aragó.
Desde el seus inici fins a mitjans del S.XX, la casa va estar ocupada per diferents generacions dedicant-se a l’explotació de la mateixa.
L’activitat principal de la Oliva va ser sempre l’explotació agrària tant de secà com de regadiu gràcies a la disponibilitat d’aigua durant tot l’any i en menor mesura la ramaderia i explotació dels boscos.
Desde 50 fins 2020
Va ser a principis dels anys 60 que la família va haver de deixar la casa a mans dels Masovers que van continuar sobretot l’activitat ramadera.
Desde llavors, la preocupació principals de la família ha estat que estigui ocupada per assegurar-ne el manteniment llogant-la a tercers, en un inici a una associació per la integració dels més desafavorits i ens els últims 20 anys per fer-hi Turisme de masoveria.
A partir del 2020
A partir de l’any 2021, la família es proposa recuperar la vida de la finca començant per la casa principal, la Oliva.
S’ha portat a terme una reforma integral de la masia per oferir te totes les comoditats mantenint l’essència de la Masia.
Estem molt contents de poder compartir el resultat d’aquest treball fet amb molta cura i esforç.
L’aventura tot just comença!!!
Si tens més informació de la Masia la Oliva, ens encantaria que ens la compartissis. Explica’ns-ho!
MASIA LA OLIVA
Spill Manifest de totes les coses del Vescomdat de Castellbò (1519)
MASIA LA OLIVA
Algunes imatges